Sounds of Europe začal v Kladně

12.12.2019

Zdroj: Učitelské noviny 45/2019, 10.12.2019

Autor: Olga Přibáňová a Renata Košťálová

V náročném hodnocení mezinárodních projektů, vypsaných v rámci programu Erasmus Evropskou unií, uspěla již potřetí 14. základní škola v Ukrajinské ulici v Kladně. Její letošní projekt ECHO - Sounds of Europe získal nejen vysoké hodnocení, ale především také finanční prostředky na organizaci a realizaci mezinárodních koncertů v partnerských školách v Itálii, Portugalsku a Švédsku.

Externí evaluátoři programu vyzdvihli v tomto roce především evropskou nadstavbu projektu, založenou na sdílení tradičních kulturních hodnot formou hudebního zpracování společně připravovaných skladeb pro mezinárodní sbor a orchestr. Ty budou v průběhu dvou nadcházejících let prolínat celým projektem Sounds of Europe. Úvodní sektání se uskutečnilo u nás, v této fázi se podařilo zapojit do projektu v podstatě celou školu. Naši žáci se aktivně podíleli nejen na předložení návrhu oficiálního loga projektu, ale posléze i na jeho výběru. V průběhu prvního setkání se zahraničními koordinátory se žáci navíc během svých hodin angličtiny či hudební výchovy setkali se zástupci z Itálie, Portugalska a Švédska.

Zahraniční hosté navštívili i zřizovatele skoly v Ukrajinské ulici - Magistrát města Kladna. Na kladenské radnici se jich ujali náměstek Tomáš Kutil a tajemním úřadu Zdeněk Slepička, kteří po srdečném přijetí a prohlídce historické budovy radnice pozvali zahraniční delegaci na připravovanou expozici unikátní sorely v Kladně Rozdělově.

Hudební projekt ECHO - Sounds if Europe přinesl už na svém začátku žákům naší školy možnost zažít si myšlenku uskutečnitelné evropské integrace bez jakýchkoli, především však jazykových zábran v praxi. S italskými, švédskými a portugalskými dětmi budou v průběhu dvou let propojeni nejen prostřednictvím angličtiny, ale především hudby, která nezná a nemá hranice.