Žáci upozorňovali na škodlivost kouření

20.11.2006

Zdroj: Kladenský deník, 18.11.2006

Autor: Petr Sklenička

Kladno – Kouření může poškodit sperma a snižuje plodnost, kouření v těhotenství škodí zdraví vašeho dítěte, kuřáci umírají předčasně. Tyto a mnohé další hlášky z plných plic křičely studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší zdravotnické školy v Kladně při pochodu městským centrem. V převleku za cigarety a s nápaditými transparenty tak u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne upozorňovaly na nebezpečí, která lidem závislým na nikotinu, ale i jejich okolí hrozí.

„Někteří kolemjdoucí si nebrali servítky, u jiných bylo patrné, že se nad svým zlozvykem alespoň trochu zamysleli,“ uvedly studentky I. Ročníku oboru Zdravotnický asistent Kateřina Sixová a Jana Nováková.

Když se se svými spolužačkami vracely ze ZŠ v Amálské ulici, kde upozorňovaly sedmáky a osmáky na škodlivost kouření, potkaly třídu prvňáčků ze ZŠ v ulici Cyrila Boudy. „Přiznali nám, že mnoho jejich rodičů kouří a slíbili, že oni sami s tím nezačnou,“ uvedly studentky.

Varovat před cigaretami vyšli do ulic i žáci ZŠ v Ukrajinské ulici. Padesát dětí oděných do bílých prostěradel představovalo počet lidí, který denně v České republice na následky kouření umírá. „Kromě toho si dalších deset dvojic žáků připravilo dotazník, jehož prostřednictvím se kolemjdoucích ptali zda kouří, kdy s tím začali a jestli se pokoušeli přestat kouřit. Ptali se i na případné zkušenosti nekuřáků, „uvedla učitelka Petra Přibylová.