Kalendář nejsou jen obrázky

2.4.2009

Na měsíc březen připravili vyučující J. Baková, V. Rázová a J. Švec pro třídu 6. B dlouhodobý projekt s názvem „Kalendář nejsou jen obrázky“. Pro práci na projektu se žáci rozdělili do pěti pracovních skupin a vylosovali si z velké nabídky každý jeden obrázek z kalendáře. Pak už si svoji práci pod vedením pedagogů rozdělili podle svých zájmů a možností a začali vyhledávat a samostatně zpracovávat informace o stavbě, kterou fotografie znázorňovala, o městě, zemi, obyvatelích, zvycích, kultuře, historii. Svými nabitými vědomostmi a dovednostmi se před ostatními spolužáky mohla každá skupina pochlubit v předmětech přírodopis, zeměpis, dějepis, občanská výchova, výtvarná výchova, český jazyk. Mnozí žáci se pustili do manuální výroby vhodných modelů, ponořili se do studia školství v daných zemí, objevili významné osobnosti kultury a umění. Na fotografiích jsou žáci tří nejlépe pracujících skupin.

  • Italské Benátky pěkně zpracovala skupina Petr Fryš, Roman Vavris, Tomáš Kraus, Dominik Wuhr.
  • Eiffelovu věž v Paříži a francouzskou kulturu nám ústně, výtvarně, dokonce i hudební ukázkou připomněla děvčata Barunka Cechlová, Anetka Jurgovská, Lenka Červinková, Lenka Feriová a Adélka Daňková.
  • S Tureckem, jeho historií i současností se zabývaly Katka Dvořáková, Michalka Vlčková, Vaneska Kleinová a Darinka Karvaiová.
    V šesté třídě se žáci teprve seznamují s různými metodami a postupy při zpracování informací, učí se spolupracovat ve skupině, pracovat na dlouhodobých projektech i mimo školu. Mnohým z nich, jak se můžete sami přesvědčit, se už první pokus docela zdařil.

Jana Baková