Hasík - jak se zachovat při krizových situacích

25.2.2013

V uplynulých dnech proběhla na naší škole výuka dětí prvního a druhého stupně (2., 5. a 6. ročníku) v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Jedná se o cílený dlouhodobý program, díky kterému získávají děti mnoho cenných informací, na kterých může mnohdy záviset jejich zdraví i život.

Během dvou vyučovacích hodin jsou žáci seznámeni speciálně vyškolenými instruktory s řadou informací, jejichž osvojení si může pomoci k předcházení tragédiím a úrazům, které se bohužel každoročně opakují.
Zároveň jsou děti vedeny k zodpovědnému chování nejen za sebe ale i za druhé. Na modelových situacích se například učí, jak správně zavolat na důležitá telefonní čísla a jak se při telefonátu zachovat.

Instruktorka Hanka a profesionální hasič p. Šimůnek si s dětmi z 5. B vyzkoušeli, jak má vypadat hovor na linku 112, ukázali dětem výstroj profesionálního hasiče a seznámili je s náplní práce profesionálních hasičů. Zajímavá byla i diskuse o tom, co je nezbytné dodržet při odchodu z domu, aby se předešlo případným nehodám a požárům způsobeným třeba hořící svíčkou nebo zapnutým spotřebičem.

Zábavnou formou se děti seznámily např. s tzv. trojúhelníkem hoření nebo se situacemi, kdy je oheň dobrý a kdy zlý. Tyto znalosti by jim jednou mohly pomoci zachovat chladnou hlavu a v případě ohrožení jednat efektivně a bez paniky.

V následujícím období máme ještě před sebou exkurzi na hasičskou stanici a další dvě vyučovací hodiny, v kterých se dozvíme například to, jak se bezpečně dostat ze zakouřené místnosti, jak se chovat při podezření na výskyt požáru, jak se chovat při evakuaci budovy, jak se značí únikové východy atd.
Nutno říci, že dětem se výuka moc líbila, byly kreativní, zvídavé, zkoušely si části výstroje profesionálního hasiče, a nejen že se bavily, ale také se něčemu novému naučily. V příštím roce se tedy na dráčka Hasíka všichni moc těšíme.