Exkurze do Klementina - 6.A,C

3.5.2016

V českém jazyce  jsou jedním z témat i knihovny a jejich význam. Proto jsme ve čtvrtek 28. 4. jeli navštívit Klementinum, bývalou jezuitskou kolej, která je v současnosti sídlem největší a nejvýznamnější knihovny u nás, Národní knihovny.

Národní knihovna má kolem 6 až 7 miliónů knížek. Lidský život trvá asi 30 000 dní. Četbou jedné knihy denně by člověk stejně přečetl naprostý zlomek toho, co je ukryto v Národní knihovně.
V komplexu Klementina jsme navštívili Barokní knihovnu, překrásnou místnost se stropem bohatě zdobeným freskami, která obsahuje 20000 knih a která kdysi sloužila jezuitským studentům. V předsálí knihovny jsme obdivovali kopii překrásně ilustrovaného Vyšehradského kodexu a Hájkovy kroniky české. Vystoupili jsme na Astronomickou věž, odkud se nám naskytl výhled na Hradčana, Malou Stranu, Karlův most i Staré město. V Meridiánové síni jsme viděli nataženou strunu, která znázorňovala poledník a podle níž bylo v Praze kdysi vyhlašováno pravé poledne. Vyslechli jsme poutavý výklad o vztahu vědeckých bádání a církevních dogmat, která museli řešit vědci jako Galilei, Kepler a další.
Po cestě jsme si prohlédli Staroměstské náměstí, Magistrát hlavního města Prahy, náměstí Jana Palacha, včetně jeho posmrtné masky umístěné na budově FF UK Praha. A pak už nás čekal zaslužený odpočinek v nákupním centru Palladium a při čekání na opozdilce došlo i na bubliny.

Výletu přálo i počasí, až na pár kapek doma na Kladně celou dobu svítilo sluníčko.

Zina Nejedlá