Vánoce jsou za dveřmi: Kladenské školy pořádají spoustu besídek i jarmarků

12.12.2008

Zdroj: Kladenský deník, 19.12.2008

Autor: Matěj Říha

Kladenští žáci žijí v těchto dnech více než učením vánočními besídkami a výrobky pro své nejbližší. Někteří píší a malují ještě i dopisy pro Ježíška, aby je stihli odeslat.
Kladno/ S adventním obdobím pořádá většina škol na kladensku různé akce. Vánoční besídku organizovala škola v Pařížské ulici. O několik set metrů dál se v Ukrajinské ulici konal tradiční vánoční jarmark.
Vánoční jarmark
Již před čtrnáctou hodinou se zaplňuje aula zdejší školy. Malí školáci, rodiče i učitelé jsou zvědavi na to, jaká vystoupení si účinkující připravili. Po několika vánočních  písních je slavnostně přestřižena páska a vánoční jarmak začíná. Ze školního zařízení se stává doslova hučící mraveniště plné vášnivých nakupujících.
„Je to tradice naší školy a koná se pravidelně každý rok stejně jako velikonoční jarmark. Děti si připravují výrobky sami buď v hodinách pracovních činností, nebo v kroužcích a zde je pak prodávají,“ vysvětlila pracovnice školy a organizátorka Jaroslava Bartíková. Co se pak stane s vybranými penězi? Ve škole funguje demokracie, a tak zdejší parlament, který se skládá ze samotných žáků, rozhoduje o tom, kam peníze investují.