Denně umírá v ČR na následky kouření padesát lidí

22.11.2006

Zdroj: Kladenský expres, 22.11.2006

Autor: (vše)

Mezinárodní nekuřácký den oslavili minulý čtvrtek žáci 14. ZŠ v Kladně manifestačním pochodem městem. Padesátičlenná skupina v bílých rubáších symbolizovala, že denně v ČR umírá na následky kouření na 50 lidí. Součástí pochodu, organizovaného ve spolupráci s kladenským CDP a KP a pobočkou středočeského ZÚ se sídlem v Kolíně, byla i dotazníková akce a rozdávání letáků o zdravotních dopadech kouření.

"Moderní je nekouřit - a jak jste na tom vy - kouříte, kdy jste začali, zkoušeli jste někdy přestat?" - ptaly se kolemjdoucích dvojice osmáků a deváťáků doprovázející skupinu v bílém.

"Hodně lidí nás odbylo, že nemají čas, ale z těch, kteří odpovídali, byla převaha nekuřáků", shodly se v polovině akce Nikola Langerová a Tereza Plašilová.

"Nekuřáci jsou i všichni aktéři: Bylo to podmínkou", řekla nám učitelka Petra Přibylová, "a protože pro děti se stala účast prestižní záležitosí, našel se i kuřák, který kvůli pochodu už skoro dva měsíce nekouří a je na to pyšný", doplnila pedagožka. "Moderní je nekouřit," tvrdí svorně Daniel Kraus a Patrik Dryák, kteří účastí v pochodu chtěli upozornit na význam Mezinárodního nekuřáckého dne, a jak dodala Lucka Šimková, "možná se v někom hne svědomí, a s kouřením přestane."