Studijní zájezd do Vídně

3.11.2014

Jedním z letošních projektů připravovaných v rámci vyučovacího předmětu německý jazyk byla realizace jednodenního studijního vzdělávacího zájezdu do Vídně. Byl to pátek 17. října. Cesta daleká a hlavně nevyzpytatelná, program nabitý. Odjezd už v pět ráno z Kladna. Počasí zatím slibné, bohužel: sliby – chyby. Krátce po přejezdu hranic začalo drobně pršet. Ještě než jsme dorazili do Vídně, pršelo silně. Jenže naši skupinu čítající téměř padesát výletníků jen tak něco neporazí!

A co všechno jsme viděli! Letní sídlo císařské rodiny – královský zámek Schönbrunn, Hofburg, prošli jsme Volksgarten, Heldenplatz, Michaelerplatz, Kohlmark, navštívili jsme katedrálu sv. Štěpána (Stephansdom).  Prošli jsem také všech pět  pater Domu hudby (Haus der Musik), kde jsou velice zajímavé expozice o hudbě v minulosti i současnosti, o významných rakouských  osobnostech hudebního světa, vyzkoušeli jsme si tady hodně zajímavých interaktivních prvků. Alespoň na chvíli jsme se zastavili i u proslulého Prátru.  Dokonce jsme si stačili během několika desítek minut každý koupit suvenýry, drobné dárky pro naše nejbližší.

Už cestou zpátky v autobuse proběhla první zkouška pozornosti chlapců a děvčat – krátký test vědomostí o hlavním městě Rakouska, jeho historii i současnosti. Samozřejmě všechny požadované informace měli účastníci k dispozici jednak ve výkladu odborného průvodce zájezdu, kterého zajišťovala CK Školní zájezdy, jednak v tištěném textu, který spolu s mapou města všichni obdrželi.

Jedním z hledisek při vyhodnocení kvizu byl i čas. Prvních sedm správných odpovědí pak CK prostřednictvím průvodce ocenila sladkou odměnou. K další práci o Vídni se němčináři v rámci probíraných reálií dostávají průběžně. Pozorní cestovatelé pak mohou nabité vědomosti využít v dalších předmětech – např. v hodinách dějepisu a  zeměpisu. Zkuste si některé otázky pro zajímavost zodpovědět také. Správné řešení naleznete  na konci  tohoto příspěvku.

Víte…..

* Jak se původně jmenovala Vídeň?

* Ve kterém roce se Rakousko stalo neutrálním státem?

* Která řeka protéká Vídní?

* Kde sídlí kanceláře rakouského prezidenta?

* Pod jakým názvem je znám největší vídeňský zábavní park ?

* Jak se jmenovala nejpopulárnější  císařovna z rodu Habsburků?

Vrátili jsme se trochu unaveni těsně před desátou večer, ale s mnoha novými vědomostmi a skvělými zážitky. Nepříjemný nádech z výletu mohl být pro jednu z dívek, která nenašla při opouštění autobusu svůj mobil.  A představte si! Jeden z řidičů našeho autobusu se mi za pár dní ozval, že je telefon na světě a s rodiči dívky se už domluvili na jeho vrácení do správných rukou majitelky! Tonda a Tonda, naši řidiči, byli prostě i v tomhle bezvadní. Z následujících fotografií snad i na vás dýchne příjemná atmosféra našeho výletu.

Správné odpovědi:  Vindobona/1955/Dunaj/Hofburg/Prater/Marie Terezie.

Jana Baková, vyučující