Divadelní představení Soudné sestry

2.5.2017

Před Vánoci jsme s naší školou navštívili Divadlo Lampion a na jaro jsme naplánovali návštěvu Městského divadla Kladno v jeho nově zrekonstruované budově. Všichni žáci 2. stupně zhlédli v úterý 25.4. v MDK představení Soudné sestry. A bylo na co se dívat.

Autorem předlohy této divadelní hry je Terry Pratchett, který se při napsání nechal inspirovat dílem Williama Shakespeara - zejména jeho Hamletem a Macbethem. Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby vše neobrátil v legraci. V Soudných sestrách po hradbách bloudí duch zemřelého krále, královna nutí svého ambiciózního muže k vraždě, tři čarodějky vybírají nového krále, kočovní herci předvádějí, jak vše bylo ve skutečnosti, a v jednu chvíli to vypadá, že bude mrtvých, jak v Hamletovi, ale vše je podáno s nadsázkou a humorem, takže se děti v divadle hodně zasmály.

O divadelním představení jsme následně mluvili ve třídách. Naši šesťáci měli velký zážitek, že Smrt seděla část představení mezi nimi v hledišti, kde čekal na svůj nástup. Vůbec se dětem líbilo, že se herci často pohybovali mimo jeviště a chodili mezi nimi. Nejvíce se asi líbila postava Smrti  - starší dívky oceňovaly jeho hlas, mladší děti to, jak výhružně působil. Ale hned za Smrtí chválily zlého krále, všechny tři čarodějnice, zlou královnu. Oceňovaly, že se mohly v divadle zasmát, líbily se jim efekty (hlavně létání čarodějnic), zkoumaly, jak v divadle docílili, že měl Smrt rozhalený hlas, líbily se kulisy, kostýmy...
Naprostá většina žáků byla v nově zrekonstruované budově poprvé v životě. Jsme rádi, že se jim zde hned napoprvé líbilo, děkujeme kladenskému divadlu za hezké představení a těšíme se zase v příští sezóně.