Představení Absolvent v Městském divadle v Kladně

6.6.2018

V polovině května jsme vyrazili s žáky devátých tříd do divadla na představení Absolvent. Hlavní postavou této hry je Ben, úspěšný absolvent střední školy, který neví, co přesně dál se svým životem, a podléhá svodům paní Robinsonové. Vznikne utajovaný vztah mezi vdanou, nudící se ženou a tápajícím mladíčkem. Vše se zkomplikuje, když se Ben zamiluje do dcery paní Robinsonové... Příběh proslavil film Absolvent ze 60. let, kde v hlavní roli exceloval Dustin Hoffman.

Téma hry je jednoznačně pro starší žáky, kteří neulpí na té nejpovrchnější rovině. Naši deváťáci dokázali představení ocenit, bylo o čem mluvit, o čem přemýšlet. Žáci dobře vnímali pohnutky hlavních postav, chápali jejich slabosti, sobectví, nudu, ale zároveň vnímali jejich touhu po opravdovosti, hloubce a prožitku. A dokázali se několikrát i od srdce zasmát. I z divadla se nám dostalo pochvaly - naši žáci vytvořili publikum, pro které se hercům dobře hrálo, a to zdaleka u dopoledních představení nebývá pravidlem.

Z následujících debat ve třídách vyplynula celá řada otázek na představení i na herce. Možná se nám ještě do konce roku podaří zrealizovat setkání našich absolventů s herci z představení Absolvent. Uvidíme.

V každém případě děkujeme kladenskému divadlu za hezký zážitek a těšíme se hned v září zase v divadle na představení Neúplní.

Zina Nejedlá