Tiskárna PRUSA I3 MK3 S+ je naše

16.5.2022

Škola získala 3D tiskárnu PRUSA i3 MK3 S+ v ceně 19 990,-Kč v rámci projektu PRUSA pro školy 2021/2022.

Podle smlouvy nám byla nejprve bezplatně zapůjčena na dobu 3 měsíce. Během této doby jsme museli splnit podmínky, po jejichž splnění by tiskárna přešla do vlastnictví školy.

Na tiskárnu jsme si však museli počkat až do konce února, kdy ji kurýr doručil rozloženou na jednotlivé šroubky. Pomocí návodu na webu PRUSA3D a přibalených medvídků jsme tiskárnu úspěšně smontovali. Obavy před prvním spuštěním byly zbytečné. Hned po zahájení tisku se ukázalo, že nikde žádný čmoudík nestoupá a tryska tlačí filament tam, kam má.

Mezitím žáci na kroužku 3D tisku a robotizace pracovali na tvorbě 3D modelu “Románské baziliky v Žatci z 10.-11. století”. V tinkercadu tvořili, mazali, fotili, ukládali, až nakonec světlo monitoru spatřilo hotové modely historické stavby.

Z pořízených screenshotů a získaných zkušeností při modelování jsme vytvořili podrobný návod a metodiku, která je na webu printables.com přístupná všem zájemcům.

Ve čtvrtek 12.5.2022 v 15:15 nám organizátoři projektu PRUSA pro školy projekt schválili a tím jsme splnili veškeré podmínky smlouvy.

Tiskárna je teď opravdu naše. Bude i nadále využívána k tisku žákovských projektů a kvalitní projekty budeme sdílet na portálu printables.com.

Jiří Hampeis