S pěveckým sborem za pamětihodnostmi Regensburgu

3.10.2022

V úterý 27. 9. 2022 jsme uskutečnili dlouho plánovaný výlet za hranice všedních dnů. Po závěrečném dubnovém koncertě v Itálii, v rámci projektu Erasmus+, jsme chtěli navštívit zahraničí znovu. Ustoupil covid, Evropa začala znovu cestovat, a tak  na nás v červnu nezbyl žádný volný autobus. Cestu jsme museli odložit na neurčito. Přání vycestovat se nám ale v úterý splnilo. Vydali jsme se do Regensburgu.

V průběhu cesty nás čekalo překvapení. Autobus nás zavezl do Walhally nad Dunajem. V síni obřího panteonu jsme zhlédli busty světově proslulých osobností.  Místo jsme významem přirovnali k našemu Slavínu. Užili jsme si dechberoucí pohled na řeku v údolí. Po prohlídce památníku a okolí jsme si zazpívali na schodech. Po dvou hodinách strávených ve Walhalle jsme pokračovali do Regensburgu. Historie tohoto města a architektonické památky, most starší než pražský Juditin, gotická katedrála, Keplerův dům, kostel sv. Jakuba, renesanční domy, na nás dýchly svoji neopakovatelnou atmosféru, kterou dokreslil výklad paní průvodkyně.

V kostelích jsme si zanotovali  a  sdíleli jsme skvělou akustiku.  Všimli jsme si nejen toho, kolik lidí jezdí po městě na kole, ale také komunikativnosti lidí, které jsme potkávali. Ochutnali jsme místní dobroty, prohlédli jsme si obchůdky s drobnostmi a suvenýry, abychom mohli udělat po návratu radost našim doma. Regensburg předčil naše očekávání. Čas rychle běžel a my jsme se museli vrátit zpátky  k autobusu.

Rádi bychom sem zavítali znovu a projeli se například lodí po Dunaji. Je tady ještě hodně věcí k vidění. Výlet jsme si užili do poslední minuty.

Sbor My a Jana Bušniaková