Chov a ochrana obojživelníků a plazů

30.11.2023

Ve dnech 14. a 21. listopadu se u nás ve škole konaly přednášky BIO ADVENTURE. Tým přednášejících si pro nás připravil environmentální program na téma Chov a ochrana obojživelníků a plazů.

Každá přednáška byla přizpůsobena věku dětí, a tak si na své přišli jak žáci prvního tak i druhého stupně. Do tělocvičny, kde bylo připraveno promítání, chodili žáci po jednotlivých ročnících a do poslední chvíle nevěděli, co přesně je čeká. Snad každá třída se nemohla dočkat, než na ně přijde řada.

V první části přednášky si žáci připomněli hlavní rozdíly mezi obojživelníky a plazy, poté si ujasnili, kteří zástupci žijí v České republice a které druhy naopak do české přírody nepatří. Nechyběli ani zvířecí rekordmani, kteří vzbuzovali v dětech obzvlášť velký údiv. Nakonec se děti seznámily se základy chovu nejčastěji chovaných druhů. To už přišly na řadu živé exempláře jako žáby, ocasatí obojživelníci, hadi, ještěrky a želvy. Největším miláčkem dětí se okamžitě stal axolotl, což je běžně chovaný obojživelník pocházející z Mexika. Žáci ho znají především z počítačové hry Minecraft, ale mnozí ho v podobě bez pixelů viděli poprvé v životě. Další celebritou se stala krajta královská, krásně zbarvený nejedovatý had. Některé děti si vybrané zástupce nadšeně hladily, jiné měly možnost vše pozorovat z povzdálí.

Závěrem lektoři znovu připomněli, že všichni obojživelníci a plazi jsou v České republice chráněni zákonem a také za pomoci dětí vyjmenovali možnosti, jaké člověk má, když potřebuje dát svého domácího mazlíčka pryč, protože do volné přírody se takoví nechtění svěřenci určitě vypouštět nesmí. Děti byly plné dojmů a chtěly vyprávět svoje zážitky týkající se této skupiny studenokrevných živočichů. Některé se ptaly na velmi zajímavé dotazy a přispívaly tak do závěrečné diskuze. Paní učitelky dostaly pro žáky pracovní listy, a tak mohly třídy pokračovat v tomto tématu i na hodinách přírodovědy či přírodopisu.

Moc děkujeme za tak kvalitní “živé” přednášky plné zajímavých informací a budeme se těšit, jaké téma si pro nás přednášející připraví v budoucnu.

Za pedagogický sbor AP Kristýna Hatašová