Projekt Eudamus – Evropský den hudební výchovy ve školách

21.3.2024

V pátek 15. 3. 2024 jsme se připojili k evropským školám a připomněli si Evropský den hudební výchovy projektem Eudamus. Myšlenkou letošního Eudamu bylo: „Jednotní a jedineční.“ Zúčastněné školy si měly tentokrát připravit lidovou píseň.

Naši žáci z prvního stupně zazpívali a zarytmizovali při společné produkci písničku Okolo Frýdku a druhý stupeň nastudoval a přednesl za hudebního doprovodu klavíru, houslí a bubnů prokomponovanou píseň  Nedávej mě, mamko. Oba stupně si zazpívaly projektovou píseň Together a ti starší v závěru společného zpívání rozezněly halu písničkou Podvod.

Jelikož letos slavíme také Rok české hudby a výročí řady významných českých hudebních osobností, zabývali jsme se v průběhu projektového dne aktivitami v různých vzdělávacích oblastech od dějepisu a češtiny přes cizí jazyky, informatiku a výchovné předměty až po chemii. Součástí akce byla výstava výtvarných prací na téma Hudba. Malovalo se nejen na klasické materiály, jako je čtvrtka, ale i na plátna.

Při společném zpívání jsme si vyzkoušeli další možnosti využití tělocvičny a haly při společné hudební produkci. Byla to nová a zajímavá zkušenost. Těšíme se na příští ročník tohoto evropského hudebního počinu.

Děkujeme všem vyučujícím i žákům za přípravu a za krásný průběh celého dne.

Jana Bušniaková, Olga Přibáňová a Zina Nejedlá