Strahovský klášter - do Prahy za literaturou

15.4.2024

V pátek 12. 4. jsme vyrazili do Prahy, abychom si Na Hradčanech, Malé Straně a na Starém Městě prošli místa spojená s literaturou. Sedmáci letos četli povinně Povídky malostranské a Malou Stranu jsme si prohlédli jak z vyhlídky u Pražského hradu, tak od Strahovského kláštera. Se šesťáky jsme letos probírali legendy a sochy svatých jsme poznávali na Karlově mostě, ale i všude po cestě, třeba na Malostranském náměstí nebo u kostelů a na sloupech. Ozdobou exkurze byla prohlídka dvou sálů Strahovské knihovny. Všechny žáky ohromila jejich zdobnost, výstavnost a krása.

Žáci se na exkurzi pilně připravovali už tři týdny předem. Ve skupinách zpracovávali prezentace k pěti zastavením, která jsme po cestě udělali, pracovali jsme s mapami, zkrátka žáci zlepšovali nejen své povědomí o historii a literatuře, ale rozvíjeli i své komunikační schopnosti a digitální kompetence.

Všichni skvěle zvládali přesuny vlakem i metrem, všude byli včas podle pokynů. A k tomu nám vyšlo krásné počasí. Už teď se těšíme do Prahy příště.

Zina Nejedlá