Projektový den - Umění a kultura v čase a v prostoru

9.12.2019

Umění a kultura jsou témata, jimž se ve škole věnujeme průřezově ve všech ročnících a v mnoha předmětech. Na polovinu listopadu jsme si připravili celoškolní projekt, jehož cílem bylo pojmout toto téma komplexně.

Žáci si během projektu uvědomili, že umění a kultura neoddělitelně patří k lidské společnosti a že se proměňují s dobou a s místem, kde se nacházíme. Tento projekt byl zároveň ideální příležitostí, jak se seznámit s kulturou a uměním zemí, které jsou s naší školou aktuálně spřátelené v rámci hudebního projektu Erasmus+, tedy se švédskou, italskou a portugalskou kulturou.

Aktivity a činnosti konané v rámci projektu byly skutečně pestré. Osmáci zakládali fiktivní cestovní kanceláře, jejichž cílem bylo sestavit atraktivní katalogy zemí Erasmu, některé ročníky navštívily Národní divadlo v Praze, jiné třídy se vydaly do Národního muzea, prvňáci navštívili výstavu dětských výtvarných děl v Lidicích, oblíbenou knihou se staly Děti z Bullerbynu švédské autorky Astrid Lindgrenové, s níž pracovaly děti na prvním stupni, malovaly se plachetnice jako připomínka cesty kolem světa portugalského mořeplavce Fernao Magalhaese, třeťáci zhlédli výstavu věnovanou Ondřeji Sekorovi ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

Z projektu vznikla řada výstupů, pracovních listů, obrazů, koláží a fotografií, které jsou vystaveny v hale školy.

Zina Nejedlá

Informace o projektu