Projektový den - 50. výročí založení naší školy

8.12.2023

Základní škola v Ukrajinské v Kladně slaví tento školní rok 50. výročí založení školy. Díky tomuto jubileu se akce konané ve škole věnují tématu 50 let školy.

Projektový den vytvořený pedagogy školy se zaměřil na seznámení se se školou a jejím prostředím, v němž žáci tráví svůj čas, ze všech možných úhlů, třeba i těch nepoznaných. Cílem bylo blíže poznat prostředí školy, historii budovy, pedagogy, které neznají přímo z výuky, ale i to, aby se žáci poznali mezi sebou napříč ročníky. Jedním z cílů byly i hmatatelné výstupy spočívající v uspořádání mnoha žákovských prací. Ty jsou momentálně prezentovány jako výstava v hale školy.

Projekt na prvním stupni vedly třídní učitelky v ročnících. Děti se seznamovaly se školou pomocí křížovek, otázek, detektivní hry, mapy, ale i pomocí chromebooků a vyhledávání zdrojů. Vytvářely pozvánky na oslavy, erby a motiv naší školy – sovu. Projekt se vydařil, téma děti zaujalo a mohly si díky různým činnostem napříč předměty upevnit vztahy mezi sebou v rámci třídního kolektivu.

Na druhém stupni pod vedením učitelů vzniklo celkem 18 oborových dílen, které si děti vybíraly podle svého zájmu. V hudební dílně zpěváci směřovali ke složení písničky pro školu a sbor nacvičoval pěvecké vystoupení na Adventní koncert (v hale školy 8. 12. 2023 18:00). V pohybové dílně skupinky žáků vytvořily performance, která bude předvedena na Školní akademii v dubnu, a ve sportovně historické dílně si vyposlechly skutečné historky ze sportovních tříd. Žáci v přírodopisné dílně poznávali veškerou faunu a flóru v hale školy, ve výtvarné dílně se projevily excelentní umělecké sklony, v dílnách tvůrčího psaní vznikly zajímavé nápady, a to i v německém jazyce při porovnávání školství u nás a v Německu. Konstruktéři pracovní dílny vytvořili nádherný model školy, několik zajímavých modelů budovy školy bylo složeno i z Lego kostiček. V divadelní dílně si žáci nácvikem Krkonošských pohádek připomněli, že stejně jako naše škola i tyto pohádky vznikly před 50 lety. Technický pokrok si děti vyzkoušely v dílnách Stop Motion a při animaci s mikro:bitem. Pekařská dílna a její aktéři upekli slané pečivo ve tvaru „padesátky“ i „čtrnáctky“, v ruční dílně tato čísla žákyně vyšívaly a učily se i háčkovat. Po škole pobíhaly žákyně, které se staly reportérkami. Zpovídaly, koho mohly a vytvořily tak dílnu 14. ZŠ jako spojnici v životě lidí. Skupinka fotografů vše zaznamenala, vy se níže můžete podívat, co vše se 16. 11. ve škole dělo a tvořilo.

Žáci i žákyně si den a práci v dílnách užili, propojili se generačně mezi ročníky, skvěle spolupracovali a pomáhali si, tím vytvořili úžasnou atmosféru završenou hromadným fotografováním v hale školy.

Tereza Dobrá

Informace o projektu