Dětský pěvecký sbor My v době covidové

29.6.2021

„Co budeme dělat, když nemůžeme zpívat?“

To byla první z otázek, kterou jsme společně řešili po vydání zákazu zpěvu. V pohádce existovala alespoň Říše krále Miroslava, kam se dalo odskočit a „upustit páru“. V naší situaci ale nic podobného neexistovalo. Co tedy dál?

Zjistili jsme, že sbor opravdu není jen o zpívání. Je o vzájemném sdílení, o společných zážitcích, o tom že můžeme dělat různé aktivity společně. Chtít se učit novým věcem, neztratit kontakt s ostatními.

Naše živá FB skupina se každý večer plnila zprávami, jak se komu daří. Po pár týdnech jsme si zařídili online učebnu a začali jsme se jednou týdně scházet online.

Překonávali jsme počáteční ostych ze zvuku vlastního hlasu. Postupně jsme přestávali řešit technické překážky. Nejdůležitější bylo „vidět se“. A tak jsme se scházeli v úterý odpoledne, vyměňovali jsem si písničky. Rytmizovali jsme a učili se deklamaci.

Prostě jsme na sobě „mákli“.

Pracovali jsem na erasmáckém repertoáru. Připravujeme „skládačkovou písničku“.

Po nástupu zpět do školy jsme obnovili pravidelné zkoušky. Nic jsme nezapomněli. Těšíme se na podzimní soustředění sboru. Ještě jsme v průběhu Covidu získali řadu přátel z jiných sborů. Např. sbor Kajetánek z Plzně, který nám bude se skládačkou pomáhat a od kterého jsme se naučili rouškovou  písničku „Zpívej s námi“.

Novou sezonu bychom rádi zahájili písničkami z nových pohádkových příběhů, které nacvičujeme a také přípravou adventu a především nácvikem na zájezd do Švédska a Itálie v rámci projektu Erasmus +.

Řada z nás začala hrát na nástroje, mj. na ukulele.  Tak to tedy bylo s „Námi“ za Covidu, který ještě neskončil, přinesl však jiný pohled na život v našem sboru.

Od září bude sbor pokračovat jako již tradičně ve 3 odděleních. Skřivánky (1. a 2. třídu) povede paní uč. Viktorie Hermannová, se Sedmihláskem (3. a 4. třídou) bude zpívat paní uč. Antonie Križovenská a My se budou scházet s paní uč. Janou Bušniakovou.

A abyste si nemysleli, že sbormistři zaháleli, přikládáme odkazy na zmíněná videa a také na to sbormistrovské.

Přejeme krásné léto a budeme se těšit na setkání při našich vystoupeních.

Mgr. Jana Bušniaková a sbor My

Roušková

Nový repertoár

Sbormistrovská