S pěveckým sborem tentokrát do ZOO a za pamětihodnostmi Norimberku

25.9.2023

V pátek 22. 9. 2023 jsme se vypravili na plánovaný výlet do Norimberku.  Školní autobus nás odvezl opět za hranice všedních dnů. Po časném startu při srpnovém soustředění v Chomutově jsme se rozjeli navštívit norimberskou zoologickou zahradu a památná místa města Norimberk. ZOO předčila naše očekávání. Paní průvodkyně Schürgerová nám sdělila zajímavá fakta, včetně osudu zahrady za druhé světové války. Byla vybombardována a zničena. Dostala však mnohem lepší prostor, v přírodě. Zvířata zde mají nejen podstatně více místa, ale také lepší podmínky pro život. Nejvíce jsme obdivovali cvičení delfínů. Pobyt jsme si opravdu užili, nechtělo se nám tento klidný kout opouštět.

Cesta ale vedla dál, směrem do centra města Norimberku. Ani ten nás nezklamal. Krásné historické město s vyhlídkou na starobylý hrad plné památných míst. Prošli jsme kolem hlavní katedrály, nad jejímž průčelím trůní socha císaře Karla IV. Dozvěděli jsme se o jeho působení v tomto teritoriu řadu překvapivých informací. V centru města jsme navštívili hlavní náměstí s památnou kašnou, podívali jsme se do kostela patrona města. Zaujala nás pověst, která se k jeho osobě váže. Pak jsme vystoupali na hrad, kde jsme si na nádvoří zazpívali.  Sestoupali jsme do podhradí a strávili jsme chvíli před domem malíře a grafika Albrechta Dürera. V závěru jsme se zastavili na trzích a ochutnali místní dobroty. Perníky, marcipán a ovoce v čokoládě.

Plní dojmů jsme nastoupili do autobusu a vydali se na cestu domů. Prožili jsme společně den naplněný zážitky, na které budeme dlouho vzpomínat.

Příště bychom se rádi podívali do polské Vratislavi.

Sbor My a Jana Bušniaková