Zápis ze zasedání Školské rady ze dne 10. října 2018

24.10.2018

Přítomny:

  • Ředitelka školy: Mgr. Blanka Chvojková
  • Zástupce zřizovatele: Vendula Hrabětová
  • Zástupci pedagogických pracovníků školy: Mgr. Olga Přibáňová, Mgr. Pavlína Kopecká
  • Zákonní zástupci nezletilých žáků: Markéta Adamová, Markéta Adamcová

Neřítomna:

  • Zástupce zřizovatele: Ing. Simona Spurná

Program zasedání:

  1. Schválení Výroční zprávy
  2. Diskuze nad podněty rodičů získané během třídních schůzek v dubnu a září 2018
  3. Diskuze
  4. Poděkování členům školské rady za bezprostřední reakci na návrh úpravy jednacího řádu (per rollam)

ad1)

Školská rada schválila Výroční zprávu za rok 2017/2018.

ad2)

  1. dotaz na umístění stojanů na kola před budovu školy - bohužel není možné, neboť by se jednalo o zábor veřejného prostranství (pozemek ve vlastnictví Magistrátu města Kladna) a při kapacitě školy (700 žáků) by toto nebylo reálné a technicky proveditelné
  2. dotaz na možnost upravit režim používání žákovských šatních skříněk (přístup i v průběhu dopoledního vyučování) - bohužel není možné z důvodu bezpečnosti žáků, kterou nelze personálně zajistit prostřednictvím pedagogického dozoru
  3. dotaz na financování projektu “Ovoce a mléko do škol” - Nárok na dotované mléko a mléčné výrobky mají všichni žáci základních škol, včetně přípravných ročníků. Program je hrazen ze státního rozpočtu a realizován Ministerstvem zemědělství. Je stanoven limit na žáka SZIF (Státní zemědělský intervenční fond) cca 550,- Kč/šk. rok/žák.
  4. dotaz na druhy plateb hrazené bezhotovostně - jedná se pouze o úhradu poplatku za školní družinu a obědy v jídelně, sportovní kurzy, školy v přírodě, finanční dar škole. Vždy je třeba uvést VS (os. číslo žáka), jeho jméno, třídu a účel platby.

ad3)

  1. Nová sekce na webových stránkách školy “NÁMĚTY RODIČŮ” (elektronický formulář) - bude sloužit k vyjádření podnětů a dotazů stran fungování školy. Zpracování jednotlivých námětů bude umístěno v sekci AKTUALITY na stránkách ZŠ.
  2. V letošním školním roce nově instalována bezdrátová síť pro žáky, učitele a hosty. Její realizace byla financována z prostředků zřizovatele. V současné době probíhá testování sítě ve výuce a školení pro pedagogy (mobilní výukové aplikace). Žáci mají přístup pouze na webové stránky související s výukou - blokovány jsou všechny stránky s nevhodným obsahem i sociální sítě.

ad4)

  1. V srpnu 2018 byli členové ŠR vyzváni ke zvážení doplnění jednacího řádu o metodu PER ROLLAM (možnost schválit některá rozhodnutí pomocí vyjádření emailem). Všichni členové ŠR toto doplnění jednomyslně schválili. Tímto způsobem byl ještě do začátku školního roku 2018/2019 odsouhlasen doplněk Školního řádu o bezhotovostních platbách a do Školního vzdělávacího programu doplněna části o inkluzi a práci se žáky s SVP.