Zápis ze zasedání Školské rady ze dne 21. června 2023

7.9.2023

Zápis schválili per rollam:
Ředitelka školy: Mgr. Blanka Chvojková
Zástupce zřizovatele: Ing. Tomáš Kadlec, MBA, RNDr. Milena Minaříková
Zástupci pedagogických pracovníků školy: Mgr. Olga Přibáňová, Mgr. Pavlína Kopecká
Zákonní zástupci nezletilých žáků: Petra Bártová, Markéta Adamcová

Program zasedání:

  1. Kontrola ČŠI - květen 2023
  2. Úprava ŠVP
  3. Financování pomůcek, inovace do výuky
  4. Projekt Erasmus
  5. Mimořádné úspěchy žáků
  6. Přijímací řízení na střední školy
  7. Akce školy - školní rok 2022/2023
  8. Výročí založení školy
  9. Diskuze

ad1)
Dne 15.5.2023 proběhlo na naší ZŠ šetření stížnosti rodiče ve věci údajné šikany žáka a zajištění bezpečnosti žáka ve škole. Česká školní inspekce na místě analyzovala celkovou situaci a provedla pohovory s ředitelkou školy, třídní učitelkou 6.B a výchovnou poradkyní. Současně přezkoumala všechny relevantní písemné dokumenty (např. poučení o bezpečnosti).Ze závěrů inspekční činnosti byl vytvořen písemný závěr - situace byla konzultována s ředitelkou školy. Z kontroly vyplývá, že v prvním bodě stížnosti (údajná šikana žáka), ČSI hodnotí stížnost jako nedůvodnou. Druhý bod (zajištění žáka ve škole) ČSI hodnotí stížnost jako důvodnou (nedostatečný dohled přiděleného asistenta pedagoga). Ředitelka školy, třídní učitelka a školní poradenské pracoviště přijaly opatření k zajištění bezpečnosti žáka ve škole (viz příloha č. 1).

ad2)
V rámci inovace RVP probíhá na všech školách revize Školních vzdělávacích programů, s důrazem na začleňování digitálních kompetencí do výuky a používání pokročilých digitálních učebních pomůcek. Všichni vyučující (resp. předmětové komise a metodická sdružení) provedli rozsáhlou kontrolu učebních cílů a výstupů a tyto přizpůsobili požadavkům nového RVP. Tzv. Nová informatika probíhá nyní ve třídách od 4. ročníku a klade důraz na robotizaci a digitální kompetence.

ad3)
Vzhledem ke zvýšeným nárokům na technické vybavení (viz bod 2), navyšuje škola počet žákovských zařízení (notebooky, nabíjecí skříně, digitální fotoaparáty, sporttestery atd.). Celkem za uplynulé období čerpala škola finanční prostředky z NPO ve výši 295 000,-Kč.

ad4)
V srpnu 2022 skončil mezinárodní projekt Erasmus, na který jsme z EU čerpali dotaci 26 000 EUR. Program byl v říjnu 2022 úspěšně završen, vyúčtován a oficiálně uzavřen ze strany Národní agentury pro evropské projekty. Další obdobné projekty plánujeme až ve školním roce 2024/2025.

ad5)
V letošním školním roce obsadili žáci naší školy čelní místa v okresních i krajských kolech soutěží vědomostního i uměleckého zaměření. OK Z - 1. místo, OK recitační soutěž - 1.místo, OK AJ - 1.místo, OK NJ - 2. místo, KK pěvecké soutěže - 1. a 3. místo, 1. místo v celostátní hudební soutěži Jarní petrklíč.

ad6)
I přes vysoký počet žáků v 9. ročnících, se podařilo úspěšně projít přijímacím řízením na střední školy všem absolventům naší ZŠ, včetně žáků vycházejících z 8. tříd.

ad7)
V letošním školním roce se uskutečnila celá řada akcí a projektů se kterými budete podrobně seznámeni prostřednictvím Výroční zprávy školy. Dokonce se po covidové pauze podařilo obnovit tradici školních jarmarků a akademie. Vyvrcholením práce pěveckého sboru byl společný koncert spřátelených sborů z Chomutova a našich pěveckých sborů dne 19.5.2023, který se uskutečnil v budově naší školy a byl hojně navštíven rodiči a propagován v tisku. Jednou z posledních událostí byl slavnostní koncert školních pěveckých sborů v Galerii Kladenského zámku dne 31. května 2023.

ad8)
Na školní rok 2023/2024 připadá 50. výročí založení naší školy. Bude jej provázet celá řada akcí - např. den otevřených dveří, slavnostní vystoupení žáků, adventní koncert, setkání s pamětníky, výstava dobových fotografií a jiné. Jubileum připomněla již letošní červnová školní akademie s podtitulem ”Čtrnáctka slaví”.

ad9)