Rockeři hledají nadějné talenty také ve školních lavicích

22.6.2007

Zdroj: Kladenský deník, 20.6.2007

Autor: Petr Sklenička

Kladno /  Stát se pěveckou hvězdou je sen mnohých dětí. Cesta za jeho naplněním však bývá často složitá. Slávek Janda, lídr kapely Abraxas, která je již 31 let stálicí na naší rockové hudební scéně, se rozhodl vyhledávat mladé talenty přímo ve školních lavicích.

Jedním z žáků, kteří s ním a jeho hudebními kolegy začali vystupovat, je 14letý Martin Los ze Základní školy v Ukrajinské ulici v Kladně.

„O projektu nazvaném Slávek Janda banda a fórum nezletilců jsem se dozvěděl přes svoji učitelku hudební výchovy Janu Bušniakovou. Nehraji sice na žádný nástroj, ale zpívání mě vždycky mě bavilo. Nejraději mám pop a R n B.

Díky Abraxasu jsem mohl vystoupit v pražském Lucerna music baru u příležitosti křestu jejich nového cédečka nazvaného Už je to jedno a dvakrát v podniku Rock kafé,“, uvedl žák, jehož pěveckým vzorem je Robiie Williams.

Líbí se mu, že když kapela hraje tvrdší rock, nikdo dětem žádný žánr nevnucuje a je výhradně na nich, jakým hudebním stylem se chtějí s Abraxasem prezentovat.

„Zaměřujeme se hlavně na děti ze základních škol, ale spolupracujeme i se středoškoláky. Chceme být nápomocni tomu, aby se hlasově, ale i pohybově nadaní žáci dokázali zviditelnit. Mají s námi možnost vyzkoušet si i takové hudební žánry jako je rap. To mnohé děti považují za velmi zajímavé a často prokazují, že jim tento žánr sedí“, sdělila manažerka vedoucího projektu Mirka Všetečková.

Učitelé tyto aktivity Abraxasu kvitují s povděkem. „Pro žáky je to jedinečná příležitost, jak mohou ukázat, co v nich je a zároveň se seznámit s profesionální hudební technikou a tím, jak to v kapele funguje“, poznamenala učitelka hudební výchovy Jana Bušniaková ze ZŠ Ukrajinská v Kladně.

Vedoucí projektu Slávek Janda se věnuje i dětem z dalších zařízení v Kladně, jeho okolí i jiných regionech. Není to tak dlouho, co před zaplněným sálem místního kina Hutník zazpívali s Abraxasem také pěvecky talentovaní žáci ZŠ v Moskevské ulici v Kladně s dětmi ze Základní školy praktické, Základní školy speciální a Mateřské školy Kladno v Pařížské ulici.

Podle organizátorů projektu prostoru pro dětská pěvecká vystoupení na společenských akcích obvykle moc nebývá, a tak jednají s mnohými jejich pořadateli o možnosti prezentace mladých talentů.

„Není vyloučeno, že by mohlo k nějaké budoucí spolupráci dojít. V nejbližší době však o ní neuvažujeme vzhledem k tomu, že programy akcí, jako jsou Dny města Kladna, se připravují s předstihem dlouhodobě dopředu“, vyjádřil se náměstek kladenského primátora Antonín Kajgr.