Jak motivovat děti k pohybu? Třeba moderním tancem.

17.10.2011

Zdroj: Kladenský deník, 15.10.2011

Autor: Sandra Bejšáková

Projekt Měj rád tělocvik ukazuje v základních
školách, že sedět u počítače je nuda

Kladno Zvoní. Začíná hodina tělocviku. Dnes však instruktor Jaroslav Havelka připravil žákům ZŠ Ukrajinská trochu jinou výuku, která se sice nedrží osnov, ale baví mnohem víc.
Ve spolupráci s OZP Jaroslav Havelka přijíždí do základních škol na základě pozvání od učitelů s projektem „Měj rád tělocvik“. Od září jezdí každý den, zájem stále roste.
Ve věku počítačů sedí spousta dětí doma před obrazovkou a nevěnují se žádnému sportu. I díky sezení u počítače jsou mladí méně obratní a zdatní. Rodiče jsou někdy zaměstnáni natolik, že nemají čas ani energii své děti vést k nějaké aktivitě.
Taneční skupina Dancing Crackers, pod níž spadají projekty “Měj rád tělocvik“ a „Tancuj a nedrob“, má své pobočky už ve 21 městech. Skupina podporuje všechny zájemce o pohyb, nezáleží na talentu, ale na nadšení. Moderní tance stylu street dance odrážejí poslední trendy v hudbě, a tak si děti mohou užít oblíbenou muziku naplno. Soutěží se členové skupiny neúčastní, pořádají vystoupení a srazy všech poboček, kde všichni společně předvádějí své sestavy.
Ukázková hodina tělocviku se skládá z rozcvičky, protažení a nacvičování sestavy. Vše je doprovázeno hudbou, nápaditými názvy (matrix, looser) a motivačními komentáři.
Možnost vyzkoušet si například break dance mládež oceňuje.
„V tělocviku se musí jet podle osnov, alternativní aktivity děláme s dětmi hlavně na výletech nebo při nacvičování akademie,“ sdělila učitelka ZŠ Ukrajinská Tereza Dobrá. Děti, které se už s projektem někde setkaly, se těší. Línější žáci se téměř vždy nakonec s radostí připojí a na konci se ptají, co ještě bude dalšího.
Pokračovat mohou právě v tanečním kroužku Dancing Crackers, ale ne vždy se tanci doopravdy začnou věnovat. Rodiče zprostředkované informace nezaujmou nebo se obávají, aby se z jejich ratolestí nestali nějací podezřelí hip hopeři.
„Na letních akcích máme větší zásah, protože jsou tam i rodiče,“ vysvětlil Jaroslav Havelka.
„Kampaň byla zahájena v září 2008, nyní jsme i členy České rady dětí a mládeže, spolupodílíme se například na Bambiriádách,“ dodal Havelka. „Myslím si, že subjektů by mělo být víc,“ zakončil Jaroslav Havelka. Dancing Crackers se rozrůstají do dalších měst a snaží se dětem nabídnout zdravější alternativu k sezení u počítače. Každá kampaň je závislá na sponzorech a těch je nyní stále méně.